Heb je hulp nodig 
of wil je meer weten?

Bekijk dan hieronder het antwoord op veel gestelde vragen of neem met ons contact op via de contactgegevens onderaan deze pagina.

Je gratis proefrijles is een volwaardige rijles van 60 minuten. Die is gratis zonder enige verplichtingen! Dit is wel anders dan bij andere rijscholen, want die verplichten je om deze les te betalen als je daarna toch besluit niet te blijven. Voor meer info, bekijk de gratis proefles pagina.
Het hangt er een beetje vanaf wanneer je je aanvraag instuurt, maar in de meeste gevallen kan je al vanaf morgen een proefles rijden. Dien direct je verzoek in voor een gratis proefles via deze pagina.
Het is best normaal om nerveus te zijn voor je proefrijles. Je gaat iets nieuws doen waar je al lang naar uit hebt gekeken, dus dat is altijd spannend. Het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt en geconcentreerd bent. Wij helpen je erbij om je relaxt te voelen, want de sfeer in de auto is gewoon erg prettig. Verder is het goed om te weten dat de lesauto zo is uitgevoerd dat je instructeur alles vanaf haar plaats kan doen: gas-, rem- en koppelingspedaal zijn dubbel uitgevoerd en het stuur is goed bereikbaar voor je instructeur. Zo zorgt je instructeur ervoor dat bij een foutje er niets ergs kan gebeuren. 
Je mag in Nederland vanaf 16 jaar en 6 maanden starten met je rijlessen en vanaf 17 jaar het rijexamen rijden. Je mag dus al vanaf 16 jaar en 6 maanden bij ons in de auto stappen voor je gratis proefles. 
Ja, je krijgt een vaste instructeur. Zo heb je hetzelfde gezicht voor het eventuele vervolgtraject dat je krijgt na je eerst proefles. Wel zo prettig!
Nee, na afloop van de gratis proefles krijg je het individueel advies over een geadviseerd vervolgtraject om je rijbewijs snel en voortvarend te halen. Je bent niet verplicht om dit traject ook af te nemen.  
Ga naar de gratis proefles pagina. Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op om een afspraak te maken voor de gratis proefles. 
Heel simpel: je kan veilig betalen via iDeal of bankoverboeking. Als jij je mobiel bij de hand hebt dan gaat dat natuurlijk helemaal goedkomen. 
Bekijk de verschillende mogelijkheden op de tarieven pagina
Ja, in je pakket bieden we een online theoriecursus en ook nog een hele goede. Als je onze online theoriecursus volgt, dan beheers je straks volledig de theorie en slaag je snel voor je theorie-examen. Alles wordt behandeld en jij bent goed voorbereid op je CBR examen.
Je theorie certificaat kan je halen bij het CBR door het theorie examen af te leggen. Het CBR theorie examen kan je afnemen via mijn CBR. Wij hebben in het menu van onze website een koppeling naar mijn CBR gemaakt, zodat je eenvoudig daar kan inloggen met je DigiD. De kosten zijn slechts enkele tientjes eenmalig.
Nee dat hoeft niet. Je hoeft niet geslaagd te zijn voor het theorie examen om rijlessen te mogen volgen. Wel moet je voor het theorie examen zijn geslaagd als je het praktijkexamen of een tussentijdse toets gaat doen.

De praktijk van de rijlessen ondersteunt het leren van je theorie, zeker bij het onderdeel van de gevaarherkenning. Daarom adviseren we onze leerlingen om de rijlessen te combineren met het leren van je theorie, dus om alle twee tegelijkertijd te doen.
Heb je het theorie-examen al gehaald, dan hoef je dat niet meer te leren en halen we de theorie online cursus uit je pakket. Let op! Je mag alleen rijexamen doen, als je het theorie-examen met een voldoende hebt afgelegd en je theorie-certificaat is maximaal 18 maanden geldig.
Je oproepkaart theorie examen. Deze krijg je van het CBR nadat je het theorie examen hebt besteld via mijn CBR. Daarnaast neem je mee een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs. Dit is één van deze documenten:
 • Nederlands paspoort
 • Reisdocument vluchtelingen
 • Europese identiteitskaart van de EU
 • Paspoort van onderdanen, buitenlands paspoort met daarin een tijdelijke verblijfstitel (sticker)
Het theorie-examen bestaat uit drie onderdelen, zie onder. Per onderdeel moet je een minimum aantal vragen goed hebben om te slagen voor je theorie-examen. Dit is als volgt:
 1. Gevaarherkenning: minimaal 13 van 25 vragen moet goed zijn.
 2. Kennis: minimaal 10 van de 12 vragen moet goed zijn.
 3. Inzicht: minimaal 25 van de 28 vragen moet goed zijn. 
De meeste mensen hebben toch wel moeite met de vragen die over de gevaarherkenning gaan. Deze vragen worden als meerkeuzevragen gesteld. Je ziet een situatie en moet snel inschatten of je in het echt niets doet, je gas loslaat of remt. Dit wordt door heel veel leerlingen als lastig ervaren, zeker als je nog nooit hebt gereden. De praktijk van de rijlessen ondersteunt het leren van je theorie, zeker bij het onderdeel van de gevaarherkenning. Daarom adviseren we onze leerlingen om de rijlessen te combineren met het leren van je theorie.
Bij het CBR kan je je theorie examen boeken met extra tijd als je dyslexie hebt. Of je extra tijd wilt afnemen kan je aangeven bij het boeken van je theorie examen bij mijn CBR. 
Ja, dat kan! Bij ons is het niet verplicht om een lespakket af te nemen. Je kan ook losse lessen afnemen en zo als het ware je eigen lespakket samenstellen. Je kan het in dat geval per les aanzien zonder verdere verplichtingen. Bekijk de tarieven pagina voor de mogelijkheden.
Het aantal rijlessen dat je nodig hebt hangt af van je ervaring, vaardigheden en kennis. In de gratis proefrijles kijken we hoeveel lessen je nodig hebt. Je hoort dan direct wat wij verwachten en welk lespakket wij adviseren.
Ja, wij hebben lespakketten. Neem een kijkje op onze tarieven pagina voor meer informatie over deze pakketten. Tijdens de gratis proefrijles kijken we of onze standaard pakketten voor jou passend zijn. We hebben je dan immers zien rijden en dan kunnen we je vertellen hoeveel lessen je nodig hebt.
Je kan al met 16 jaar starten met de theorie en vanaf 16 jaar en 6 maanden beginnen met je rijlessen. Met 17 jaar kan je je rijbewijs halen. Als je dat wilt, dan plannen we je rijexamen zelfs op je verjaardag! Zo hoef je niet te wachten tot je 18 bent. Wel moet je dan van je 17e tot je 18e onder begeleiding rijden met een ervaren bestuurder. Vanaf je 18e jaar mag je helemaal zelfstandig autorijden zonder iemand naast je.
Bij ons kan je meerdere keren per week afspreken, voor de meeste gevallen is dat geen probleem. De snelheid waarop je steeds nieuwe rijlessen kan afnemen is vooral afhankelijk van:
 • Of je je theorie hebt gehaald
 • Of je de betaling hebt gedaan
 • De datum van je rijexamen
 • En... last but not least: hoe flexibel jij afspraken kan plannen in je eigen agenda :)
Een rijles duurt 60 minuten en we geven meestal les in blokuren. 
Nee, wij komen je thuis ophalen en zetten je ook weer thuis af. Lekker makkelijk nietwaar? 
Met een automaat rijbewijs mag je alleen in een auto met automaat rijden, je hebt geen rijbewijs voor een handgeschakelde auto. Je haalt als het ware met een automaat rijbewijs een half rijbewijs. We zien vaak dat deze mensen terug moeten komen voor bijlessen. Bij Rijschool Carlijn doen we het daarom liever in één keer goed. Je krijg bij ons daarom les in een handgeschakelde auto. Als je dat namelijk kan, dan kan en mag je ook rijden in een auto met een automaat en dan is de kans ook klein dat je terug moet voor opfriscursussen.
Ja, je kan bij Rijschool Carlijn overdag, ‘s avonds en in het weekend lessen. We houden rekening met je agenda zodat je de rijlessen kan combineren met je werk of studie.

Je moet gezond genoeg zijn om auto te rijden, zowel lichamelijk als ook geestelijk. Daarom controleert het CBR iedereen die een rijexamen wil doen met een gezondheidsverklaring. Op de gezondheidsverklaring staan vragen over je gezondheid. Die vul je naar waarheid in, want je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en die van anderen.
Het aanvragen van een gezondheidsverklaring doe je via de website Mijn CBR. Een link hiernaar is opgenomen via het menu van onze website. Daar log je in met jouw DigiD met sms-code. Ga naar gezondheidsverklaring aanvragen en vul je gezondheidsverklaring naar waarheid in. De kosten voor een gezondheidsverklaring zijn een paar tientjes. De gezondheidsverklaring is één jaar geldig.
Het CBR beoordeelt of je medisch geschikt bent om auto te kunnen rijden. Vraag je gezondheidsverklaring dus direct aan in het begin van je rijopleiding. Het kan namelijk druk zijn bij de medische beoordelingen van het CBR en soms moet je naar een medisch specialist en/of een rijtest doen bij het CBR. Dat kost extra tijd.
Als je al langer je rijbewijs hebt, maar niet lang gereden hebt, dan is een opfristraining te adviseren. Bij een opfristraining gaan we in 90 minuten de basisvaardigheden doornemen en gaan we specifiek in op jouw behoeftes. Bekijk de tarieven pagina voor meer info over de opfristraining.
Omdat je bij ons snel je rijbewijs kan halen, is het al mogelijk om direct na je gratis proefrijles het examen te reserveren. Als je het alles-in-één pakket afneemt, dan zit je rijexamen in je pakket en vragen wij voor je aan direct na de 1e termijn van betaling is ontvangen.

Heb je geen pakket afgenomen, maar neem je losse lessen, dan is het aan jou om aan te geven wanneer je het rijexamen wilt afnemen. Wij kunnen dan op jouw verzoek het rijexamen voor je inplannen. Je betaalt dan los voor het rijexamen aan ons.

Voor meer informatie, zie de tarieven pagina.

We zijn voor het krijgen van een rijexamen afhankelijk van de beschikbare capaciteit bij het CBR en die is grillig. Je kan meestal binnen 8 a 10 weken op examen. In de corona periode duurde het zelfs langer, dus ook dit soort zaken hebben invloed op de wachttijd van het CBR. Maar wees niet getreurd, want in de tussentijd gaan wij lekker aan de slag om jouw rijvaardigheid op niveau te brengen zodat je een hoge slagingskans hebt.
Allereerst moet je in bezit zijn van een voldoende voor het theorie-examen B. Je krijgt geen certificaat meer uitgereikt, want het CBR slaat je certificaat digitaal op in hun systeem. Je mag alleen rijexamen doen, als je het theorie-examen met een voldoende hebt afgelegd en je theorie-certificaat is maximaal 18 maanden geldig.

Wat je vervolgens moet meenemen naar het CBR rijexamen is het volgende:
 • Een geldig legitimatiebewijs
 • Het ingevulde formulier Zelfreflectie kandidaat, dat nodig is voor het eindgesprek
 • Reserveringsbevestiging
Gelijk nadat je het rijexamen hebt gedaan, krijg je van het CBR te horen of je gezakt of geslaagd bent. Als je geslaagd bent voor het rijexamen kan je de volgende dag op het gemeentehuis je rijbewijs aanvragen. Wanneer je gezakt bent, dan kom je in aanmerking voor een herexamen. Je moet sowieso twee weken wachten van het CBR om weer een rijexamen te mogen doen.
Ja, een tussentijdse toets kan je kans van slagen vergroten. Met een tussentijdse toets zie je of je voldoende bent voorbereid op het rijexamen. De tussentijdse toets is vergelijkbaar met het echte examen en geeft een goed inzicht in de kennis die je nodig hebt. Het maakt je ook minder gespannen bij een rijexamen, want je hebt alles al een keer bij de tussentijdse toets geoefend samen met een CBS instructeur naast je.
Ja, wij bieden in ons alles-in-één pakket ook de tussentijdse toets. Kies je niet voor dit pakket, maar neem je losse rijlessen, dan heb je zelf de keuze om een tussentijdse toets via ons af te nemen. Zie onze tarieven pagina voor meer informatie.

Een rijexamen kan na 24 uur vanaf het moment van reserveren niet meer gewijzigd worden. Het CBR hanteert zeer strikte eisen met betrekking tot je rijexamen en het verplaatsen of eventueel annuleren van een rijexamen. Neem zo spoedig mogelijk contact met ons als je door ziekte, school of iets anders niet naar je rijexamen kan gaan.
 • Ringbaan Oost 240, 5018 HC, Tilburg